Naakt naar de sauna: do or don’t?

Een bezoekje aan de sauna is één van de beste dingen die je kunt doen om even helemaal te ontspannen. Wanneer je klaar bent met je dagje heerlijk badderen en zweten dan kun je er tenminste weer even tegenaan. Door de stoombaden met heerlijke kruidenmengsels gaat je neus ook nog eens open staan, leuk dus voor mensen die verkouden zijn. Er zijn echter ook mensen die nog steeds een beetje bang zijn om naar de sauna te gaan, dit voornamelijk door het feit dat ze naakt moeten zijn in de sauna. Waarom is dit dan eigenlijk?

Redenen om naakt naar de sauna te gaan

Er zijn verschillende redenen waarom je in een sauna naakt moet zijn. De voornaamste reden is dat het een stuk hygiënischer is dan met kleren aan. Als je naakt bent dan ben je na het douchen helemaal schoon, met kleren aan is dit nu eenmaal niet zo. Je kunt niet je kleren geheel uitwassen onder een douche, door naakt te zijn ben je dus eigenlijk veel schoner bezig dan bijvoorbeeld met een onderbroek aan.

Een andere reden waarom je verplicht naakt in de sauna moet zijn is samenhorigheid, als iedereen geen kleren aan heeft dan is iedereen als het ware hetzelfde. Hierdoor hoeft niemand zich te schamen om zijn lichaam, iedereen loopt er nu eenmaal naakt rond. Dit neemt een hoop zorgen weg. Het is dan wel even een stap die je moet zetten de eerste keer, maar als je deze stap eenmaal genomen hebt dan wil je echt niet meer iets anders.

De laatste reden waarom mensen naakt zijn in de sauna is dat het nu gewoon veel fijner zit. In een sauna ga je zweten, dit is nu eenmaal het doel van de sauna. Als je dan in je ondergoed zit dan is de kans erg groot dat het gaat schuren door de zoute lucht. Dit wil je natuurlijk niet, door gewoon lekker naakt in de sauna te zitten heb je hier dus helemaal geen last van.

Hoe ga je er mee om?

Het is dus niet goed om de sauna te ontlopen als je bang bent om naakt te zijn, dit is namelijk gewoon weglopen voor je problemen. Goed, iedereen heeft zo zijn eigen zelfbeeld. Sommige mensen vinden het niet fijn om uit de kleren te gaan, maar denk je echt dat je de enige bent in de sauna die hier last van heeft? Omdat iedereen naakt is zal er ook niemand beoordeelt worden, door dus gewoon te kiezen voor naakt zijn kun je proberen om je beter over je lichaam te voelen.

Als je er nu echt niet op zit te wachten om in je eentje naar de sauna te gaan dan kun je er ook voor kiezen om met iemand te gaan die je al kent. Hierdoor wordt een groot deel van de spanning weggenomen. Vraag het dus eens in de vriendengroep, waarschijnlijk is er echt wel iemand die al sauna ervaring heeft. Ook kun je bij deze persoon je twijfels kwijt, hij of zij kan je precies uitleggen hoe een sauna bezoek nu in zijn werk gaat. Zo hoef je dus niet meer allerlei beelden voor te stellen, je kunt gewoon luisteren naar het advies van iemand die er al geweest is.

Hoe zit het met handdoeken?

In de sauna is een handdoek verplicht, dit is om alles toch wel schoon te houden. Door op een handdoek te gaan liggen komt niet al het zweet op de bankjes terecht. Vind je het dus niet fijn om naakt rond te lopen dan kun je altijd nog je handdoek omslaan als je naar de volgende cabine loopt of als je op weg bent naar één van de zwembaden.

Vrijwel iedereen geeft aan dat de eerste keer naakt zijn het lastigst is, dit komt omdat je toch even de stap moet nemen om je grenzen te verleggen. Maar iedereen geeft ook aan dat de spanning na je eerste bezoek al helemaal weg is, zo kun je voortaan zonder zorgen naar de sauna gaan.

De sauna is dus één van de beste plekken waar je heerlijk tot rust kan komen. We leven nu eenmaal in een tijd waarin iedereen druk is, een beetje ontspanning is dan ook nog niet zo verkeerd. Neem dus plaats in een lekker Turks stoombad of neem een duik in het ijskoude dompelbad. Het naakt zijn in de sauna is gewoon even iets waar je jezelf over heen moet zetten, na je eerste bezoekje zal je je al veel beter op je gemak voelen als je uit de kleren bent.

Sluit jij je ook aan bij de sauna community? Profiteer ook van de beste sauna aanbiedingen!