Sauna na zwangerschap

Veel vrouwen geven aan dat ze het heerlijk zouden vinden om een bad te nemen na een bevalling, of dat ze dolgraag naar de sauna zouden gaan. Het is echter alleen zo dat je als vrouw zijnde op moet passen met een bezoekje aan de sauna na de bevalling. Hier zijn verschillende redenen voor. Met dit artikel proberen we jou duidelijk te maken wat nu belangrijke dingen zijn waar je op moet letten na de zwangerschap.

Sauna na bevalling

Je kunt dus niet zomaar naar de sauna gaan als je net een bevalling achter de rug hebt. Dit heeft te maken met het mogelijke gevaar op infecties. Bij een bevalling ontstaan er vaak bij de vagina kleine sneetjes, dit is natuurlijk te verwachten als er een heel kind uit komt. Door het zout en door de bacteriën in het water heb je meer kans op ontstekingen, dit wil je natuurlijk niet hebben. Ook kan de zoute omgeving er voor zorgen dat je wonden gaan prikken, dat is echt geen prettige ervaring.

Er gelden verschillende regels over wanneer je wel weer veilig naar de sauna kunt. Over het algemeen kun je zonder problemen in de sauna gaan zitten als je geen last meer hebt van bloedverlies. Nu is het wel handig om altijd een paar dagen te wachten als je een dag niet meer hebt gebloed, zo weet je zeker dat het over is. Neem dus echt de tijd om te herstellen, dit is eigenlijk de meest belangrijke tip.

Andere faciliteiten

Het bovenstaande geldt niet alleen maar voor de sauna, deze regel is namelijk ook van toepassing op stoombaden en zwembaden. Deze zijn ook vaak zoutig en hier zal je ook nog altijd bacteriën kunnen krijgen, let hier dus mee op. Als je dus thuis bijvoorbeeld een zwembad hebt dan kun je hier nog echt even het beste mee wachten, zo voorkom je infecties die ontstaan door mogelijke bacteriën.

Extra tips

Het belangrijkste is dus om goed rust te nemen na een bevalling, het is nu eenmaal een gebeurtenis die aardig wat energie kost. Je moet dus altijd naar je lichaam blijven luisteren, dit is de beste manier om te zien of iets wel of niet goed is om te doen. Denk je dus dat je het wel wil proberen om naar de sauna te gaan? Let dan goed op, als het pijn doet ga dan geen onnodig risico lopen en vertrek uit de sauna.  Ook is het verstandig om niet te lang in de sauna te zitten, na de bevalling is je lichaam nu eenmaal in een gevoelige staat. Houdt het bij tien minuten of een kwartiertje, zo loop je geen risico op infecties en andere nare gevolgen.

Na een bevalling moet je dus echt even een paar weken uitstippelen om tot rust te komen, ga in deze periode dan ook niet naar de sauna en voorkom infecties. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, volg de bovenstaande tips en je zult binnen no time weer lekker kunnen badderen. Kijk ook eens op internet, hier kun je nog veel meer info vinden over dingen waar je op moet letten na de zwangerschap.