Sauna Voordelen

We wisten al dat een saunabezoek heerlijk kon zijn om je te ontdoen van de dagelijkse stress. Wist je echter al dat een bezoek ook aan de sauna ook nog eens gezond kon zijn? We hebben een infographic opgesteld waarin jij de 13 beste sauna voordelen en pluspunten terug kunt lezen. Wedden dat je na het lezen van deze infographic snel een saunabezoekje gaat plegen?

Alle sauna voordelen nog eens op een rijtje

Voor wie moeite heeft met de infographic lezen, kan het hier ook terug lezen. Hier worden de 13 sauna voordelen beschreven.

13 manieren hoe sauna’s mensen gezonder maken

 1. Goed voor hart- en bloedvaten
  Bloedvaten gaan meer verwijden dankzij een sauna sessie. Daardoor bevorder je de doorbloeding van weefsels en organen. Het bloed heeft een belangrijke transportfunctie voor bijvoorbeeld voedingstoffen, afvalstoffen en zuurstof.
 2. Interne schoonmaak
  Omdat het bloed beter gaat stromen, worden ontgiftingsorganen zoals de lever en nieren gestimuleerd harder te werken. In de sauna gaan ook poriën open en wordt er flink gezweet, wat de interne afvoer van afvalstoffen bevordert.
 3. Gezond lichaam
  Door de sauna worden bloedvaten wijder en flexibeler. Daardoor kunnen er ook meer voedingstoffen naar de huid worden vervoerd. Zo draagt een sauna bij aan een gezonde huid.
 4. Anti-puistjes
  Overtollig talg, vuil en make-upresten zorgen voor ontstoken poriën. Door het transpireren in de sauna worden je poriën schoongespoeld. Ook handig, de hitte zorgt ervoor dat de poriën maximaal open staan waardoor poriën optimaal worden gereinigd.
 5. Verbranding van vet
  Tijdens een saunasessie ligt het hartslagritme in de cardiozone. In deze fase verbrandt je lichaam vet en geen suikers of eiwitten. Het vet wordt door de warmte ook vloeibaarder. Je lichaam kan daardoor het vet beter omzetten in energie voor de hartspier.
 6. Temperatuurverschillen
  Regelmatige saunabezoekers die de regels van de saunagang herhalen, zullen merken dat zij minder gevoelig worden voor temperatuurverschillen. De zenuwen op de huid wennen aan de temperaturen waardoor zij minder gevoelig voor warmte en kou worden.
 7. Gezonde geest
  Een saunasessie zorgt voor de aanmaak van endorfine in de hersenen. Deze hormonen zorgen voor een gelukkig gevoel, werken als pijnstiller en zorgen voor een diepere slaap. Daarnaast zorgt een saunasessie voor minder stress.
 8. Sociale contacten
  Wat is een betere plek om mensen te ontmoeten dan op een locatie waar iedereen aan het ontspannen is! In een sauna is het contact laagdrempelig omdat iedereen in een staat van rust is.
 9. Vastzittend slijm raakt los
  Voor mensen met aandoeningen in de luchtwegen kan een saunabezoek ideaal zijn. Slijmvliezen worden dankzij de sauna soepeler. Dit zorgt ervoor dat vastzittend slijm los gaat raken.
 10. Anti-pijnmiddel
  De versnelde bloeddoorstroming in je lichaam die je krijgt door een saunasessie zorgt ervoor dat melkzuur in je spieren eerder wordt afgevoerd. Daarnaast neemt de spier- en gewrichtspijn sneller af en genezen wondjes sneller.
 11. Beter afweersysteem
  Onderzoek toont aan dat de hitte van de sauna ervoor zorgt dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Deze witte bloedcellen zorgen ervoor dat je weerstand tegen griep, virussen en verkoudheden toeneemt.
 12.  Goed voor spieren en gewrichten
  Niet alleen de pijn vermindert, spieren en gewrichten worden ook nog eens minder stijf. Dit, in combinatie met het feit dat vermoeide en vastzittende spieren sneller herstellen, maakt een saunabezoek een ideale activiteit voor actieve sporters.
 13. Indirect een gezonder lichaam
  Het soepeler maken van de slijmvliezen zorgt ervoor dat je makkelijker en dieper kunt ademhalen. Je lichaam wordt daar gezonder door. Want hoe beter je ademhaling, de gezonder je lichaam!

Powered by SaunaDeals.nu

Een dagje sauna is natuurlijk heerlijk om te ontspannen en om samen of alleen helemaal tot rust te komen. In de drukte die je dagelijks meemaakt: werken, kinderen naar school brengen, eten klaarmaken, sporten en dan ook nog wat vrienden of vriendinnen zien, kan je af en toe wel wat rust gebruiken. Bij hoge ambities en sociale druk kan vaak stress ontstaan en dat stress niet goed voor ons is, weten we eigenlijk allemaal. Om aan deze stress te ontsnappen, is een saunabezoek aan te raden. Maar sauna heeft nog meer mentale én lichamelijke voordelen. Ontdek nu alle sauna voordelen!

Lichamelijke voordelen van een saunabezoek

Een bezoekje aan de sauna heeft verschillende lichamelijk voordelen. Het is heerlijk om vooraf aan een saunabezoek nog even een flinke workout uit te voeren. Je spieren zijn je dan extra dankbaar als ze worden beloond met een saunabezoek. De hitte van de sauna zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten worden verwijd. Zodra je na een sessie in de sauna gaat afkoelen, zullen deze zich weer heel snel vernauwen. Hierdoor ben je beter bestand tegen temperatuurverschillen en zal je ook tijdens de winter goed tegen de kou kunnen. Je wordt daardoor minder snel ziek en je hebt minder vaak last van verkoudheden.

Maar, er is meer! Want waarom is een saunabezoek nou juist zo lekker na een sportsessie? Een bezoek aan de sauna zorgt ervoor dat je lichaam wordt schoongespoeld. Alle afvalstoffen verlaten het lichaam. Het is daarom ook extra van belang om veel water te drinken tijdens een saunabezoek. Het helpt je lichaam om de afvalstoffen af te voeren en de vochtreserves weer aan te vullen. Tevens is een saunabezoek ook erg goed voor je huid. Door de hitte gaan de poriën open staan en ook hier verlaten de afvalstoffen het lichaam. Na een saunabezoek heb je dus een heerlijk zachte huid!

Wist je dat tijdens een saunasessie binnen 10 tot 20 minuten je hartslag met 50 tot 70% omhoog schiet?

Mentale voordelen van een saunabezoek

Naast de vele lichamelijke voordelen, heeft een saunabezoek ook veel mentale voordelen. Een sauna bezoek is natuurlijk om heerlijk te ontspannen, maar er is meer. Een saunabezoek zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine. Dit is ook wel bekend als een geluksstofje en zorgt voor een prettig en gelukzalig gevoel.

Heb je veel last van stress? Ook dan is een saunabezoek aan te raden. De sauna zorgt ervoor dat je alle stress en spanningen los kunt laten en dat je volledig bent afgesloten van de buitenwereld. Even een moment zonder telefoon, laptop en andere stoorzenders. Je kunt je daardoor volledig focussen op de ontspanning en je zult niet gestoord worden.

Daarnaast bevatten vele sauna- en beauty centra vaak nog meer mogelijkheden om te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een massage waarbij je huid, spieren en lichaam met rustgevende muziek en massageolie volledig tot rust komen.

Naast deze voordelen van de sauna, zijn er nog talloze andere voordelen te noemen. Ieder zal de sauna om een eigen reden bezoeken en daar een eigen voordeel uit halen. Het belangrijkste is dat je iets kunt doen om te ontspannen en daarbij helemaal tot rust kunt komen. Want die rust is juist iets wat wij in deze tijd allemaal zo hard nodig hebben. Om deze ervaringen iets dichterbij te brengen en het mogelijk te maken om ook tot rust te komen, kun je gerust rond kijken op deze site voor verschillende sauna en wellness aanbiedingen, kortingen en deals. Met het grote en altijd actuele aanbod zit er vast iets bij waar ook jij van kunt ontspannen!

Gezondheidsvoordelen van de sauna 

Regelmatig een dagje naar de sauna geeft je gezondheid een enorme boost. Door de warmte van de sauna stijgt je lichaamstemperatuur, hierdoor gaan de huidporiën open en worden je zweetklieren actief. Sommige mensen moeten even wennen aan de warmte van de sauna, voor andere voelt het direct prettig. Na een saunabezoek geniet je van diverse gezondheidsvoordelen.

Betere weerstand

Door je saunabezoek verbetert je weerstand, waardoor je minder snel verkouden wordt of een griepje oploopt. Onderzoek heeft aangetoond dat je na een saunabezoek meer witte bloedcellen aanmaakt, die helpen het immuunsysteem bij het bestrijden van bacteriën en ziektekiemen. Ook verbetert de algehele doorbloeding in je lichaam doordat de hartslag stijgt met zo’n 50 tot 75%. Dit doet hetzelfde voor je metabolisme als wanneer je stevig zou wandelen. Door een verbeterde doorbloeding blijven onder andere je tenen en vingers beter warm in koud weer. 

Uitscheiden van afvalstoffen

Door de warmte gaat je bloed goed stromen waardoor je aderen open gaan staan. Dit stimuleert ontgiftende organen zoals de lever en de nieren. Je lichaam kan de afvalstoffen via de huid kwijtraken doordat de poriën door de warmte open gaan staan. Regelmatig zweten is noodzakelijk om al je afvalstoffen kwijt te raken. Veel mensen hebben een zittend bestaan door onder andere kantoorwerk, waardoor ze weinig zweten. De sauna zorgt er voor dat je toch kunt ontgiften op een gezonde en veilige manier.

Mooie en gezonde huid

Door de warmte gaan ook de kleine vaatjes in je huid open. De bloedtoevoer naar de huid wordt gestimuleerd en er stromen meer voedingsstoffen de huid in. Jouw huid wordt tijdens een bezoek aan de sauna dus van binnenuit gevoed. 

Voor het lichaam is de huid een belangrijk orgaan om afvalstoffen af te scheiden. Dit zie je bijvoorbeeld aan de vorming van puistjes na het eten van ongezond voedsel. Na 10 – 20 minuten in de sauna ervaar je al de voordelen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens je saunabezoek om ervoor te zorgen dat je huid voldoende gehydrateerd is. Daarnaast moet je na iedere sauna even afkoelen in het dompelbad of onder de koude douche om de balans in je lichaam weer te herstellen.

Ontspanning en minder stress

Een saunacomplex verbruikt veel energie om de sauna’s en baden op de juiste temperatuur te krijgen en heeft dus een goede energieleverancier nodig. Dit is noodzakelijk voor het saunacomplex, maar sta jij wel eens stil bij je energieverbruik thuis? Waarschijnlijk kun je geld besparen door het overstappen van energieleverancier. Zo hou je mooi wat budget over, waarvan je af en toe een heerlijk ontspannen dagje naar de sauna kunt. De warmte opent namelijk niet alleen je poriën, maar ook je geest. Hierdoor kun je stress en negatieve gedachten en problemen loslaten om later als herboren de sauna te verlaten. Vind nu een sauna bij jou in de buurt en verwen jezelf.