Voorkom verkoudheden met een bezoek aan de sauna!

De decembermaand is begonnen en het voelt alsof daarmee ook de winter echt van start is gegaan. De koude wind snijdt langs je gezicht en je moet steeds je neus ophalen als je rond loopt. Toch heb je ook wat ontspanning nodig en wil je eigenlijk een dagje naar de sauna om even tot rust te komen en de dagelijkse stress te vergeten. Is dit wel het ideale moment om naar de sauna te gaan? Kan je überhaupt naar de sauna als je ziek bent?

Voorkom dat je ziek wordt

Eigenlijk is een preventief saunabezoek het beste dat je kunt doen in deze koude maanden. Waar iedereen om je heen ziek is en verkouden, moet jij zien te voorkomen dat ook jij verkouden wordt. Door een saunabezoek kun je je weerstand verhogen waardoor je minder vaak griep krijgt of verkouden wordt als je naar de sauna gaat. Als je snel last hebt van ziekteverschijnselen, is een regelmatig saunabezoek zeker aan te raden. De sauna laat je lichaamstemperatuur stijgen naar ongeveer 39 graden Celsius, waardoor je poriën open gaan staan en je begint te zweten. Het verlies van vocht zorgt ervoor dat je bloeddruk wordt verlaagd en de afvalstoffen worden afgevoerd. Daarnaast vindt er ook een toename van witte bloedcellen plaats bij een regelmatig saunabezoek. Hierdoor ben je beter bestand tegen verkoudheid en/of griep.

Kan je als je ziek bent naar de sauna?

Zolang je geen koorts hebt, is een saunabezoek geen probleem. Indien je wel last hebt van koorts, wacht dan even met een saunabezoek totdat de koorts weg is. Je lichaamstemperatuur is tijdens koorts hoger dan normaal, en tijdens een saunabezoek wordt dit vaak nog hoger. Het is niet slim om je lichaamstemperatuur nog meer te laten verhogen dan dat het is als je koorts hebt. Wanneer je ziek dreigt te worden, zal dit eerder uitbreken als je naar de sauna gaat. Gelukkig ben je daarna vaak wel weer snel beter en hoef je niet langer rond te lopen met het zieke gevoel.

Hoe om te gaan met de sauna als je ziek bent

Zolang je geen koorts hebt, is een saunabezoek aan te raden. Je krijgt hierdoor een betere weerstand waardoor je zult merken dat je minder snel ziek of verkouden wordt, ook als je omgeving wel ziek is. Door na een sauna sessie rustig buiten rond te lopen kan je lichaam rustig afkoelen zonder dat je ziek wordt, ook al ben je naakt. Dit is wel pas aan te raden nadat je minimaal 8 minuten in de sauna hebt gezeten, aangezien je lichaam dan een warmtebuffer heeft opgebouwd. Zodra je het koud begint te krijgen, kun je met water gaan koelen en gebruik maken van een dompelbad of een koude douche. Als je aan het afkoelen bent, gebruik dan geen handdoek. Hierdoor krijgt je lichaam niet genoeg de kans om af te koelen, terwijl dat juist de bedoeling is van het afkoelen.

Ga je voor het eerst naar de sauna? Lees dan 5 tips voor een eerste saunabezoek!